Jan Rotmans en inspiratie carrousel

De eerste editie van Generatie Fryslân 2035 is een feit! Er kwamen meer dan 100 young professionals – allemaal tussen de 20 en 35 jaar en werkzaam in het bedrijfsleven, de overheid, het onderwijs en NGO’s – bijeen op de Kanselarij in Leeuwarden. De gelijkenis tussen de young professionals is het snijvlak tussen klimaat en leiderschap: hoe kunnen we als leiders van de toekomst onze organisaties of omgeving meenemen in de transitie naar een duurzamer, klimaatadaptiever en meer circulair Fryslân? 

JAN ROTMANS OVER HOE FRYSLÂN CHAOS MOET OMARMEN

De middag werd afgetrapt met een lezing van Jan Rotmans, hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid. Hij haalde eerst de urgentie van de klimaatproblemen aan. Want wat betekent dit voor de toekomst van de mens? Rapporten laten zien dat de natuur en de aarde zich kunnen aanpassen bij een aantal graden opwarming, maar geldt dit ook voor de mens? Vervolgens werden enkele problemen en oplossingen geschetst voor Friesland. Rotmans benadrukte dat een crisis of chaos niet per definitie slecht/negatief hoeft te zijn. Dit leidt er namelijk tot verandering. Hij ziet crises dus als kansen voor veranderingen. Een voorbeeld hiervan is de corona-crisis, een crisis die mensen over de hele wereld raakte. Echter liet deze crisis ook zien hoe de mens innovatief kan zijn, aangezien er allerlei alternatieven werden bedacht en ingezet om de samenleving toch enigszins draaiende te houden. Hetzelfde is mogelijk met de klimaatcrisis, zegt Rotmans. Als we onze normen en waarden, ons gedrag, structureel veranderen kunnen we met zijn allen toch voorkomen dat de aarde nog meer opwarmt.

IN GESPREK MET SJOERD BOOTSMA, MALU HILVERINK ÉN ELKAAR

Daarna zijn de young professionals uiteengegaan in twee groepen om in gesprek te gaan met creatief directeur LF2028 en Arcadia Sjoerd Bootsma, en mede grondlegger van Circl NL en werkzaam bij Over Morgen, Malu Hilverink.

YOUNG PROFESSIONALS OVER ARCADIA 2025 ÉN 2034

Sjoerd Bootsma vertelde over het vervolg op Leeuwarden Culturele Hoofstad 2018: Arcadia. 100 dagen lang staat Friesland in het teken van Arcadia rondom de vraag ‘In wat voor wereld wil jij wonen?’. Een belangrijk onderdeel van Arcadia is dat cultuur één van de middelen is om de verandering van gedrag in onze maatschappij in gang te zetten. Met Arcadia wordt iedere drie jaar voorstellingen, exposities en andere activiteiten georganiseerd om een antwoord te vinden op deze vraag. Sjoerd Bootsma: “Arcadia is een legacy vanuit 2018, de Culturele Hoofdstad. We geven de mensen in Friesland een reden om bij elkaar te komen en samen te werken aan creatief, gezond en duurzaam Fryslân.’’ 

Na de presentatie van Sjoerd zijn de young professionals in kleine groepjes uiteengegaan om het samen te hebben over het antwoord op de vraag: ‘’Welke concrete mogelijkheden en onderdelen moeten op het programma van Arcadia 2025 staan?’’. 

DUURZAME DROMEN 

De young professionals gingen daarna in gesprek met Malu Hilverink over dromen en hoe je deze kunt bereiken. Malu vertelde over haar bijdrage aan Circl NL, een circulair platform op de Amsterdamse Zuidas waar de samenleving, business en finance samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Het projectteam waar Malu deel van uit maakte tijdens de bouw van Circl NL streefde er samen naar om een zo circulair en duurzaam mogelijk gebouw te ontwerpen. Met doorzettingsvermogen en enthousiasme, is deze droom werkelijkheid geworden. De young professionals kregen daarna zelf de kans om het samen te hebben over hun dromen en hoe ze deze willen bereiken. Eén van de young professionals vertelde over haar dromen: ”Het zou fantastisch zijn om een eigen kantoortje te hebben met ruimte om zowel binnen als buiten te werken, en dit op een duurzame manier.”. 

De middag werd afgesloten met een netwerkborrel in het café van de Kanselarij. De young professionals zijn ontzettend enthousiast dus op naar de tweede editie van Generatie Fryslân 2035!

Doe mee!

Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom GF2035? Vul dan je gegevens in en mis niks!