Op 8 juni hebben we gezamenlijk het Manifest van GF2035 omgezet naar Actie. Maar liefst twaalf workshops stonden op het programma! Lees hieronder wat we hebben gedaan, besproken én afgesproken tijdens de workshops.
WORKSHOP RONDE 1
In de eerste ronde workshops vertelden Marije Boersma en Fieke Grooters hoe lege boerenerven nieuwe bestemmingen creëren én hoe dit een oplossing biedt voor het behoud van cultureel erfgoed.
Andere generatiegenoten deelden hun ervaringen hoe je binnen je eigen organisatie verandering teweeg kan brengen tijdens de workshop Intervisie met een missie, geleid door Janneke Stuive en Erik Fledderus.
Tine Baars en Govert Geldof zijn samen met ons bezig geweest met het geld en rendement van duurzame energie binnen Friesland. We gaan in gesprek met Ús Koöperaasje om verdere mogelijkheden te verkennen.
Tess Schram nam ons eerst mee in haar persoonlijke ontdekkingstocht om vervolgens bij de ham vraag te komen: Hoe maken wij spullen herbruiken en repareren sexy? In drie verschillende groepen gingen we uiteen om hier over te brainstormen. Dit leverde hele mooie, originele ideeën op waar de energie vanaf spatte. Zeg nee tegen nieuw en ja tegen oud.
WORKSHOP RONDE 2
De tweede ronde! Aan de hand van het boek ‘New Female Leaders’ deelden we onze ervaringen tijdens de workshop Feminien Leiderschap.
Daarnaast willen we als GF2035 leren impact en verandering te creëren als Young Professionals. Op basis van het Young Leadership for Sustainability programma van Radboud Universiteit Nijmegen hebben we met Marije Klomp en Jorn ter Brink input opgehaald voor het Friese programma.
Tsjeard Hofstra vertelde tijdens zijn workshop Rewilding Fryslân wat Urgenda doet met het project meerbomen.nu. Er is afgesproken om binnen het GF2035 netwerk locaties te zoeken waar we kunnen planten en gezamenlijk een oogst-dag te organiseren!
Wat is stress nou eigenlijk? Dit kwam aan bod tijdens de workshop van Benno Rijpkema. Het is een symptoom dat je niet bezig bent met jouw wortels. Aan de hand van Ikigai gingen we in groepjes uiteen om hierover na te denken en te bespreken. Wat heeft de wereld nodig? Waar ben je goed in? Waar houd je van? Waar kun je voor betaald worden? De antwoorden op deze vragen werden tot 1 zin geformuleerd. Deze zinnen werden gedeeld met de andere YP’s!
Bij elkaar leverde dit ook veel warmte, kracht en erkenning op om hier goed op te reflecteren!
WORKSHOPRONDE 3
In de derde en laatste ronde leerden we elkaar aan de hand van prikkelende vragen beter kennen tijdens de GF2035 speeddates! Na de dates zijn contactgegevens uitgewisseld en is er zelfs een vervolg ‘date’ afgesproken! COC Nederland nam ons mee in de Escapekast én hoe we door met elkaar in gesprek te gaan uit de Escapekast konden ontsnappen.
Hoe laat je meer mensen genieten van gezonde, biologische groenten in jouw omgeving? Hester van der Werff van Stichting de Kleine Boerderij ging met ons aan de slag over deze vraag. Ook werd besproken over hoe een soortgelijk initiatief in Leeuwarden of dorpen gestart kan worden.